kawa ziarnista Cremoso
Średnio palone ziarna z Brazylii. Smak słodkawy, z nutami gorzkiej czekolady i orzechów i lekko wyczuwalną goryczką.Charakteryzuje się niską kwasowością i średnią cielistością. Idealna do alternatywnych metod parzenia.
Opakowanie 250g.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
kawa ziarnista Vekigo
Średnio palona arabika z dodatkiem robusty. Smak mocny, czekoladowy z dojrzałymi nutami słodowymi, delikatnie pikantna, umiarkowanie kwasowata. Idealna do espresso, ale także do alternatywnych metod parzenia.
Opakowanie 250g.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
kawa ziarnista arabika India Plantation AA
Średnio palona kawa indyjska o niezbyt dużym ziarnie, w smaku łagodnie winna z lekką pikantną nutą. Dobra do większości metod parzenia, ale szczególnie polecamy ją do ekspresu kolbowego i kawiarki. Idealnie nadaje się jako baza do latte czy cappuccino.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
kawa ziarnista arabika Kolumbia Excelso Medelin
Średnio palona kawa kolumbijska o niezbyt dużym ziarnie, łagodna w smaku, lekko kwaskowata z subtelnym orzechowo-karmelowym aromatem. Dobra do większości metod parzenia, ale szczególnie polecamy do ekspresu kolbowego, kawiarki i ekspresu przelewowego.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
kawa ziarnista arabika Kolumbia supremo
Średnio palona, wysokogatunkowa arabika o sporym ziarnie, wyrazista w smaku, lekko winna ze słodką, czekoladową nutą i niską kwasowatością. Bardzo aromatyczna z łagodnym owocowo-karmelowym akcentem. Doskonała zarówno jako espresso, ale dobra również do kaw mlecznych typu latte.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
kawa ziarnista arabika Brazylia santos
Arabika wysokogatunkowa o dość dużych ziarnach, niezbyt mocno palona o łagodnym karmelowym smaku z nutami czekolady i orzechów. Aromatyczna, ze słodkim akcentem. Charakteryzuje się bardzo niską kwasowatością i niewyczuwalną goryczą. Bardzo dobra do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek, a także jako baza do kaw mlecznych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
kawa ziarnista arabika Mexico SHG organic
Organiczna wysokogatunkowa arabika o średnim stopniu palenia i intensywnym, zrównoważonym i bogatym aromacie z nutami karmelu i czekolady. W smaku wyczuwalne świeże, cytrusowe akcenty. Charakteryzuje się bardzo niską kwasowością i brakiem goryczy. Dobra do większości metod parzenia.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
kawa ziarnista arabika Etiopia djimmah
Średnio palona kawa naturalna o pełnym smaku i intensywnym aromacie, z lekko kwiatowymi nutami, średnio kwaskowata. W smaku wyczuwalne akcenty cytrusów i gorzkiej czekolady. Charakteryzuje się niewielkimi ziarnami, co wskazuje na jej dziki, pierwotny charakter. Polecana do metod alternatywnych, doskonała z tygielka z dodatkiem przypraw korzennych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
kawa ziarnista arabika Kenia aa
Średnio palona wysokogatunkowa arabika, mocna, wytrawna, o wyczuwalnym owocowym posmaku moreli i wiśni. Minimalnie kwaskowata, aromatyczna z akcentami owoców tropikalnych i ziół. Charakteryzuje się równym, średniej wielkości ziarnem. Bardzo dobra do ekspresów przelewowych i alternatywnych metod.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Istnieją setki odmian krzewów kawowych, ale 92% z nich klasyfikuje się jako arabikę albo robustę. Najczęściej wybierane, ziarno arabiki jest szlachetniejsze - lekko spłaszczone po bokach, bardziej zwarte i zawiera mniej kofeiny. Robusty używa się zwykle do popularnych mieszanek, a także do konsumpcji w krajach produkujących kawę oraz do produkcji kawy rozpuszczalnej.
Smak kawy zależy od sposobu uprawy oraz kraju czy regionu, z jakiego pochodzi. Kawa uprawiana jest w większości krajów Ameryki Łacińskiej, na Karaibach, w kilku krajach arabskich, w Indiach, Afryce, na Hawajach, a także w Indonezji i Nowej Gwinei. Nazwy pochodzą od kraju pochodzenia, a często wprowadza się także dodatkowy element w postaci nazwy regionu, z którego kawa pochodzi, np. kostarykańska “tarrazu”, czy gwatemalska “antigua”.
Wszystkie kawy w naszym sklepie z kawą i herbatą wypalane są na nasze zamówienie w kilku współpracujących z nami, polskich palarniach z wieloletnim doświadczeniem, co gwarantuje świeżość i najwyższą jakość.
Kawy w naszym sklepie przechowujemy w ziarnach i mielimy tuż przed wysłaniem zamówienia. Do wyboru są cztery warianty: kawa w ziarnie, kawa drobno mielona (do zaparzania tradycyjnie lub w ekspresie kolbowym), kawa średnio mielona (metody przelewowe) lub kawa grubo mielona (kawiarka, french press). Właściwą opcję należy zaznaczyć przed dodaniem produktu do koszyka. Po zmieleniu kawę pakujemy do szczelnej torebeczki, z której najlepiej w domu przesypać ją do pojemnika szklanego lub metalowego i przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Nie przechowujemy kawy w lodówce ani zamrażarce!