Opcje przeglądania

Mieszanki owocowe

Zazwyczaj kojarzy się je ze świątecznymi keksami i babkami. My proponujemy skosztowanie ich w zupełnie odmienny sposób. Mieszanki owoców kandyzowanych proponowane przez nasz sklep z herbatą idealnie nadają się do zaparzenia. Oferujemy wyjątkowe kompozycje. Zalane wrzątkiem otwierają wyjątkowy bukiet zapachów i smaków suszonych liści i kandyzowanych owoców, dzięki którym nie ma potrzeby dodawania cukru.

Proponujemy wyborne mieszanki w wielu ciekawych tonacjach smakowych. Wiśnie w rumie będą doskonałą propozycją dla osób ceniących wytrawne, ciężkie smaki zalegające w ustach, zaś mandarynka z imbirem z jednej strony działa orzeźwiająco, a z drugiej - rozgrzewająco pozostawiając na podniebieniu przyjemny cytrusowy smak. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych ciepłych napojów, a w naszym sklepie z herbatą mamy kilka interesujących zestawów smakowych.

Właściwości

Mieszanki z owoców zawierają sporo witamin i błonnika, działają wspomagająco na przemianę materii i hamują apetyt. Hibiskus, występujący w większości z nich, zawiera dużo witaminy C, która poprawia odporność i pomaga walczyć z przeziębieniami. Z kolei obecne w nim polifenole, wspomagają przemianę materii i poprawiają pracę wątroby. Hibiskus ma działanie moczopędne, ogranicza wchłanianie wody w jelicie grubym. Napar z jego liści obniża ciśnienie krwi, a także zawiera przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia. Herbatka z hibiskusa smakuje bardzo dobrze na ciepło i jest doskonałą alternatywą dla klasycznej herbaty. Szczególnie poleca się ją osobom z nadciśnieniem i osobom, które nie powinny spożywać klasycznych herbat.
Liście hibiskusa można również zaparzać na zimno, metodą cold brew, co pozwala uzyskać smaczny i orzeźwiający napar na upalne dni.

Sposób parzenia

Dwie łyżeczki suszu (ok. 6-8g) na około 250ml wywaru zalać wrzącą wodą. Po około 4-5 minutach przecedzić.

Ilość suszu zależy od indywidualnych upodobań, jednak nie powinna być zbyt mała, bo napar będzie niewyraźny, a zbyt duża spowoduje, że stanie się mdły lub, w przypadku herbatek z hibiskusem, kwaśny. Należy pamiętać, aby woda była dobrej jakości, najlepiej sprawdza się woda filtrowana. Do zaparzania herbaty owocowej najlepiej używać wody doprowadzonej do momentu "białego wrzenia". Jej temperatura nie powinna przekraczać 95 stopni, ponieważ w wyższej temperaturze uwalnia się z wody tlen i napar traci na smaku. Dość istotny jest również czas parzenia herbat owocowych na bazie hibiskusa – nie powinien on przekraczać 5 minut. Najlepiej w tym celu używać metalowych zaparzaczy lub jednorazowych filtrów papierowych.

Mieszanki z samych suszonych, czy kandyzowanych owoców można parzyć bezpośrednio w filiżance, bez ograniczeń czasu. Wszystkie owoce z naparu nadają się do jedzenia i są bardzo smaczną i zdrową przekąską.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl