Wyszukiwarka
Facebook
Opcje przeglądania
herbatka owocowa słodka cytryna
Herbatka owocowa aromatyzowana na bazie suszonych jabłek. Po zaparzeniu jasnoróżowa w kolorze, klarowna. Napar orzeźwiający, ze słodkim posmakiem i intensywnym aromatem cytryny. Polecamy na lato.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbatka owocowa rabarbarowy sorbet
Herbatka owocowa aromatyzowana na bazie jabłek o orzeźwiającym smaku rabarbaru. Po zaparzeniu jasnoróżowa. W smaku kwaskawa, bardzo aromatyczna. Polecana na gorąco lub jako baza do lemoniady.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbatka owocowa melon z miętą
Herbatka owocowa aromatyzowana na bazie mięty o smaku melona. Po zaparzeniu jasnoróżowa w kolorze, klarowna. Napar świeży, orzeźwiający, ze słodkim posmakiem i intensywnym aromatem melona. Polecamy na lato.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbatka owocowa dolce vita
Herbatka owocowa aromatyzowana z owoców suszonych i kandyzowanych bez dodatku hibiskusa. Po zaparzeniu jasnoróżowa, w smaku orzeźwiająca, z dominującą cytrusową nutą. Świeży, owocowy aromat. Dobrze smakuje na ciepło, a także na zimno, jako herbata mrożona.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbatka owocowa owoc miłości
Herbatka owocowa aromatyzowana na bazie hibiskusa o smaku pomarańczy i jabłka. Po zaparzeniu klarowna, lekko różowa. W smaku kwaskawa, z orzeźwiającą cytrusową nutą oraz wyczuwalnym posmakiem róży i jabłka. Bardzo aromatyczna. Dobrze smakuje na ciepło i na zimno. Polecana latem.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbatka owocowa truskawki w śmietanie
Herbatka owocowa aromatyzowana na bazie hibiskusa o smaku truskawek z nutą śmietanki. Po zaparzeniu daje napar o różowo – czerwonym kolorze i słodkim smaku z minimalnie wyczuwalną kwasowatością hibiskusa. Bardzo aromatyczna.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbatka owocowa wiśnie w rumie
Herbatka owocowa aromatyzowana na bazie hibiskusa o mocnym smaku i aromacie wiśni i rumu. Po zaparzeniu bardzo wyrazista w kolorze, ciemnoróżowa, klarowna. Napar słodki, z kwaskawym posmakiem i intensywnym aromatem. Świetnie pasuje do ciast i deserów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbatka owocowa żurawinowa
Herbatka owocowa aromatyzowana na bazie hibiskusa o smaku żurawiny i lekko słodkim posmaku suszonych jabłek. Po zaparzeniu jasnoróżowa w kolorze, klarowna. Napar kwaskawy, ze słodkim posmakiem i intensywnym aromatem. Doskonała na herbatę popołudniową.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbatka owocowa malinowa
Herbatka owocowa aromatyzowana na bazie hibiskusa o dominującym smaku świeżych malin. Po zaparzeniu ciemnoróżowa, klarowna. W smaku kwaskawa, z lekko słodkim posmakiem rodzynek. Bardzo aromatyczna, rozgrzewająca. Polecana na przeziębienie.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbatka owocowa mandarynka z imbirem
Herbatka owocowa aromatyzowana z samych owoców, o intensywnym, cytrusowym smaku z lekko pikantnym posmakiem imbiru. Po zaparzeniu jasnożółta, lekko mętna. W smaku słodkawa, z delikatnie kwaśną nutą. Bardzo aromatyczna i rozgrzewająca, a jednocześnie orzeźwiająca. Dobra zarówno na zimno, jak i na ciepło. Polecana na przeziębienie.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbatka owocowa mango - tango
Herbatka owocowa aromatyzowana bez hibiskusa o intensywnie słodkim smaku mango i owoców egzotycznych. Po zaparzeniu żółto – pomarańczowa, słodka w smaku i zapachu. Bardzo aromatyczna. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Szczególnie polecana latem, jako herbata mrożona.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbatka owocowa czerwona róża
Herbatka owocowa aromatyzowana na bazie hibiskusa o smaku czarnego bzu i rodzynek i lekko różanym posmaku. Po zaparzeniu klarowna, ciemnoróżowa, bardzo aromatyczna. Napar rozgrzewający i relaksujący, polecany na przeziębienie.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbatka owocowa kaktusowa gruszka
Herbatka owocowa aromatyzowana z samych owoców o słodkim smaku gruszki z intensywnym posmakiem egzotycznego kaktusa. Po zaparzeniu lekko różowa, aromatyczna, słodka w zapachu i smaku. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Zazwyczaj kojarzy się je ze świątecznymi keksami i babkami. My proponujemy skosztowanie ich w zupełnie odmienny sposób. Mieszanki owoców kandyzowanych proponowane przez nasz sklep z herbatą idealnie nadają się do zaparzenia. Oferujemy wyjątkowe kompozycje. Zalane wrzątkiem otwierają wyjątkowy bukiet zapachów i smaków suszonych liści i kandyzowanych owoców, dzięki którym nie ma potrzeby dodawania cukru.
Proponujemy wyborne mieszanki w wielu ciekawych tonacjach smakowych. Wiśnie w rumie będą doskonałą propozycją dla osób ceniących wytrawne, ciężkie smaki zalegające w ustach, zaś mandarynka z imbirem z jednej strony działa orzeźwiająco, a z drugiej - rozgrzewająco pozostawiając na podniebieniu przyjemny cytrusowy smak. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych ciepłych napojów, a w naszym sklepie z herbatą mamy kilka interesujących zestawów smakowych.
Właściwości
Mieszanki z owoców zawierają sporo witamin i błonnika, działają wspomagająco na przemianę materii i hamują apetyt. Hibiskus, występujący w większości z nich, zawiera dużo witaminy C, która poprawia odporność i pomaga walczyć z przeziębieniami. Z kolei obecne w nim polifenole, wspomagają przemianę materii i poprawiają pracę wątroby. Hibiskus ma działanie moczopędne, ogranicza wchłanianie wody w jelicie grubym. Napar z jego liści obniża ciśnienie krwi, a także zawiera przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia. Herbatka z hibiskusa smakuje bardzo dobrze na ciepło i jest doskonałą alternatywą dla klasycznej herbaty. Szczególnie poleca się ją osobom z nadciśnieniem i osobom, które nie powinny spożywać klasycznych herbat.
Liście hibiskusa można również zaparzać na zimno, metodą cold brew, co pozwala uzyskać smaczny i orzeźwiający napar na upalne dni.
Sposób parzenia
Dwie łyżeczki suszu (ok. 6-8g) na około 250ml wywaru zalać wrzącą wodą. Po około 4-5 minutach przecedzić.
Ilość suszu zależy od indywidualnych upodobań, jednak nie powinna być zbyt mała, bo napar będzie niewyraźny, a zbyt duża spowoduje, że stanie się mdły lub, w przypadku herbatek z hibiskusem, kwaśny. Należy pamiętać, aby woda była dobrej jakości, najlepiej sprawdza się woda filtrowana. Do zaparzania herbaty owocowej najlepiej używać wody doprowadzonej do momentu "białego wrzenia". Jej temperatura nie powinna przekraczać 95 stopni, ponieważ w wyższej temperaturze uwalnia się z wody tlen i napar traci na smaku. Dość istotny jest również czas parzenia herbat owocowych na bazie hibiskusa – nie powinien on przekraczać 5 minut. Najlepiej w tym celu używać metalowych zaparzaczy lub jednorazowych filtrów papierowych.
Mieszanki z samych suszonych, czy kandyzowanych owoców można parzyć bezpośrednio w filiżance, bez ograniczeń czasu. Wszystkie owoce z naparu nadają się do jedzenia i są bardzo smaczną i zdrową przekąską.
