herbata rooibos magic
Mieszanka na bazie zielonej, niefermentowanej herbatki rooibos o kwiatowo-owocowym smaku z ekstraktem z herbaty kombucza. Po zaparzeniu ma orzeźwiający, intensywnie owocowy smak i słomkowy kolor. Bardzo aromatyczna. Dobrze smakuje również po schłodzeniu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbata rooibos nugat i wanilia
Mieszanka na bazie herbatki ziołowej rooibos. Napar o intensywnym, lekko słodkim smaku przypominającym lody waniliowe. Po zaparzeniu aromatyczna, kremowa w smaku, lekko słodka. Kolor bursztynowo-czerwony, lekko mętny.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbata rooibos truskawki w szampanie
Mieszanka na bazie herbatki ziołowej rooibos. Napar o intensywnym, lekko słodkim smaku truskawek i malin. Po zaparzeniu aromatyczna, świeża, owocowa w smaku, lekko słodka. Kolor bursztynowo-czerwony, klarowny.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbata rooibos organic
Klasyczna herbatka ziołowa organiczna rooibos. Napar łagodny, w posmaku lekko miodowy, bez cienia goryczki. Kolor bursztynowo-czerwony. Delikatny, słodkawy aromat.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbata rooibos czerwone owoce
Mieszanka na bazie zielonej, niefermentowanej herbatki rooibos. Po zaparzeniu ma orzeźwiający, intensywnie owocowy smak i jasnoróżowy kolor. Bardzo aromatyczna. Dobrze smakuje również po schłodzeniu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Składnikami herbatki są liście i szczyty czerwonokrzewu afrykańskiego, rosnącego w krajach Afryki Południowej.
Właściwości
Rooibos, ze względu na bogactwo składników odżywczych i przeciwutleniaczy, nazywana jest "herbatą życia". Zawiera żelazo, potas, miedź, dostarcza organizmowi wapno, mangan, fluor oraz cynk i magnez. Nie zawiera w ogóle kofeiny i bardzo niewiele garbników, dlatego działa uspokajająco, polecana jest osobom nerwowym i mającym kłopoty ze snem. Rooibos pomaga w dolegliwościach żołądkowych i jelitowych. Polecana jest kobietom w ciąży i matkom karmiącym, ponieważ uzupełnia niedobory żelaza i stymuluje pracę gruczołów mlecznych. Rooibos jest źródłem naturalnych antyutleniaczy, dzięki czemu opóźnia procesy starzenia organizmu.
Herbatka jest skuteczna w alergiach na środki spożywcze, kurz domowy oraz przy katarze siennym, działa antybakteryjnie i antywirusowo. Pomaga również przy dolegliwościach w obrębie jamy ustnej np. próchnicy, zapaleniu gardła lub dziąseł.
Sposób parzenia
Łyżeczkę suszu (ok.2-3 g) na około 250ml naparu należy zalać wrzącą wodą i po około 2-3 minutach przecedzić.
Ilość suszu zależy od indywidualnych upodobań, jednak nie powinna być zbyt mała, bo napar będzie niewyraźny, a zbyt duża spowoduje, że stanie się mdły. Należy pamiętać, aby woda była dobrej jakości, najlepiej sprawdza się woda filtrowana. Do zaparzania herbatki rooibos najlepiej używać wody doprowadzonej do momentu "białego wrzenia". Jej temperatura nie powinna przekraczać 95 stopni, ponieważ w wyższej temperaturze uwalnia się z wody tlen i napar traci na smaku. Istotny jest również czas parzenia herbatki rooibos – nie powinien on przekraczać 5 minut. Najlepiej w tym celu używać metalowych zaparzaczy lub jednorazowych filtrów papierowych.
Napar można podawać zarówno gorący, jak i schłodzony. Dobrze smakuje z dodatkiem miodu, a także listkami mięty lub cytryną.