


herbata czarna magiczny las

Mieszanka czarnych herbat indyjskich, chińskich i cejlońskich z dodatkiem owoców leśnych i pączków róż. Po zaparzeniu subtelna w kolorze, o intensywnym owocowo-kwiatowym smaku. Napar rozgrzewa i pobudza.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbata czarna lawendowe maliny

Mieszanka czarnych herbat indyjskich, chińskich i cejlońskich z dodatkiem malin i lawendy. Po zaparzeniu subtelna w kolorze, o wyraźnym smaku maliny z łagodną lawendową nutą. Napar przyjemnie rozgrzewa.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbata czarna owocowe zamieszanie

Bogata mieszanka czarnych herbat indyjskich, chińskich i cejlońskich z dodatkiem owoców i kwiatów. Po zaparzeniu bardzo aromatyczna, w smaku owocowa, z dominującą nutą malin i jagód. Napar klarowny, jasnobursztynowy. Dobrze rozgrzewa i pobudza.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbata czarna waikiki

Bardzo bogata w składzie mieszanka czarnych herbat indyjskich, chińskich i cejlońskich z dodatkiem owoców i kwiatów. Bardzo aromatyczna, o intensywnym, orzeźwiającym i lekko słodkim owocowym smaku. Napar wyrazisty, bursztynowy w kolorze. Świetna na letnie dni, również sprawdza się jako herbata mrożona.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbata czarna pigwa

Mieszanka czarnych herbat indyjskich, chińskich i cejlońskich z dodatkiem kawałeczków suszonej pigwy. Łagodny, a jednocześnie aromatyczny napar o lekko orzeźwiającym smaku pigwy. W kolorze jasnobursztynowa. Dobrze smakuje z dodatkiem imbiru lub miodu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbata czarna pikantna czekolada

Mieszanka czarnych herbat indyjskich, chińskich i cejlońskich o smaku czekolady deserowej z delikatnie pikantną nutą. Po zaparzeniu wyrazista, ciemnobursztynowa, bardzo aromatyczna. W smaku dobrze wyczuwalna czekolada, napar pobudza i rozgrzewa. Herbata doskonała na długie zimowe wieczory.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbata czarna czarna porzeczka

Mieszanka czarnych herbat indyjskich, chińskich i cejlońskich z dodatkiem czarnej porzeczki. Po zaparzeniu daje wyrazisty napar, z dobrze wyczuwalnym, lekko kwaskawym smakiem porzeczki. Aromatyczna, w kolorze ciemnobursztynowa. Dobrze smakuje z dodatkiem cytryny, idealna na herbatę popołudniową.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbata czarna czerwone serduszko

Mieszanka czarnych herbat indyjskich, chińskich i cejlońskich z dodatkiem czerwonych cukiereczków w kształcie serduszek. Aromatyczny napar o wyraźnym poziomkowo - brzoskwiniowym zapachu i smaku. Lekko słodkawa, ciemnobursztynowa w kolorze. Często wybierana jako upominek na Walentynki lub dodatek do prezentu ślubnego.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbata czarna świąteczne wspomnienie

Mieszanka czarnych herbat indyjskich, chińskich i cejlońskich z dodatkiem przypraw korzennych i skórek cytryny. Napar rozgrzewający i aromatyczny, korzenny z nutami cytrusowymi. W smaku wyrazista, bursztynowa w kolorze. Polecana szczególnie na chłodne, jesienne wieczory.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbata czarna szeherezada

Mieszanka czarnych herbat indyjskich, chińskich i cejlońskich o bardzo oryginalnym smaku. Po zaparzeniu aromatyczna, z lekką nutą kokosa. W smaku wyrazista, ciemnobursztynowa w kolorze. Idealna na herbatę popołudniową.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbata czarna truflowa

Mieszanka czarnych herbat indyjskich, chińskich i cejlońskich o smaku czekoladowych trufli. Napar wyrazisty w smaku, lekko słodkawy, ciemnobursztynowy w kolorze, bardzo aromatyczny. Świetnie smakuje jako herbata popołudniowa, doda energii na resztę dnia.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbata czarna truskawki w śmietanie

Mieszanka czarnych herbat indyjskich, chińskich i cejlońskich z dodatkiem plasterków truskawek. Po zaparzeniu aromatyczna, z dobrze wyczuwalnym, choć łagodnym smakiem truskawek i delikatnym, kremowym posmakiem śmietanki. Napar klarowny, ciemnobursztynowy. Idealna na herbatkę popołudniową.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbata czarna wiśnie w czekoladzie

Mieszanka czarnych herbat indyjskich, chińskich i cejlońskich o intensywnym smaku słodkich wisienek w czekoladzie. Po zaparzeniu lekko słodkawa, wyrazista w smaku i bardzo aromatyczna. Napar ciemnobursztynowy. Doskonała po południu, jako herbata deserowa.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbata czarna żurawinowa

Mieszanka czarnych herbat indyjskich, chińskich i cejlońskich o intensywnym, lekko kwaskowatym smaku i aromacie żurawiny. Po zaparzeniu wyrazista, bardzo aromatyczna, orzeźwiająca. Napar ciemnobursztynowy. Dobra o każdej porze dnia.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbata czarna perła orientu

Bardzo bogata w składzie mieszanka czarnych herbat indyjskich, chińskich i cejlońskich z dodatkiem owoców i kwiatów. Napar wyrazisty, o dość silnym aromacie i lekko słodkim smaku tropikalnych owoców, z przeważającą nutą mango i papai. Kolor bursztynowy. Doskonała propozycja na letnie popołudnie.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbata czarna piernikowa

Mieszanka czarnych herbat indyjskich, chińskich i cejlońskich z dodatkiem przypraw korzennych i pomarańczy. Bardzo aromatyczna herbata o wyrazistym, korzennym smaku i aromacie piernika. Napar klarowny, ciemnobursztynowy. Polecana szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Niezbędna w czasie Świąt Bożego Narodzenia, również jako oryginalny prezent.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbata czarna chai tee

Wyjątkowo aromatyczna mieszanka na bazie czarnych herbat indyjskich z dodatkiem przypraw korzennych. Mocny i rozgrzewający napar o świeżym, lekko ostrym smaku i ciemnobursztynowym kolorze. Dobrze smakuje z dodatkiem miodu lub mleka.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbata czarna sycylijska cytryna

Orzeźwiająca mieszanka na bazie czarnych herbat indyjskich, chińskich i cejlońskich o intensywnym, świeżym cytrynowym smaku i zapachu i złocisto-bursztynowym kolorze. Doskonale spisze się jako herbata mrożona na letnie upały, a z dodatkiem cynamonu, czy goździków będzie rozgrzewać w długie, zimowe wieczory.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Wysokiej jakości mieszanki herbat czarnych chińskich i cejlońskich z dodatkiem kandyzowanych i suszonych owoców, kwiatów i przypraw.
Herbata czarna, używana do mieszanek aromatyzowanych, podobnie jak pozostałe gatunki herbat, pochodzi z krzewu herbacianego Camelia sinensis. Otrzymuje się ją z liści, pączków liściowych oraz delikatnych łodyżek tej rośliny. Może występować w postaci liściastej, łamanej, proszkowej i pylistej.
Czarna herbata przechodzi przez wszystkie etapy obróbki: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie i suszenie i stanowi u najliczniejszą i najbardziej popularną grupę herbat.
Właściwości
Napar z herbaty czarnej działa pobudzająco i poprawia koncentrację. Wielu osobom z powodzeniem zastępuje poranną kawę. Jeżeli chodzi o działanie zdrowotne, czarna herbata wzmacnia naczynia krwionośne, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru oraz cholesterolu we krwi. Działa przeciwmiażdżycowo i obniża ciśnienie krwi. Wspomaga wydzielanie soków trawiennych, przez co korzystnie wpływa na układ pokarmowy i sprzyja utrzymaniu odpowiedniej wagi ciała. Pomaga zapobiegać próchnicy zębów oraz chorobom dziąseł. Herbata czarna zawiera sporą ilość antyoksydantów oraz polifenoli, które opóźniają procesy starzenia się organizmu.
Sposób parzenia
Łyżeczkę suszu (ok. 2-3g) na około 250ml wywaru zalać wrzącą wodą. Po około 2-3 minutach przecedzić. Jeśli chcemy, aby napar był mniej pobudzający, a bardziej uspokajający, herbatę należy zaparzać około 4-5 minut.
Ilość suszu zależy od indywidualnych upodobań, jednak nie powinna być zbyt mała, bo napar będzie niewyraźny, a zbyt duża spowoduje, że stanie się gorzki i cierpki. Należy pamiętać, aby woda była dobrej jakości, najlepiej sprawdza się woda filtrowana. Do zaparzania herbaty czarnej najlepiej używać wody doprowadzonej do momentu "białego wrzenia". Jej temperatura nie powinna przekraczać 95 stopni, ponieważ w wyższej temperaturze uwalnia się z wody tlen i napar traci na smaku. Bardzo istotny jest również czas parzenia czarnej herbaty – nie powinien on przekraczać 5 minut. Co ciekawe, od czasu parzenia zależy działanie herbaty czarnej: parzona do 3 minut pobudza, a parzona dłużej działa uspokajająco. Najlepiej w tym celu używać metalowych zaparzaczy lub jednorazowych filtrów papierowych.