herbata zielona ceylon dimbula nuwara eliya
Herbata zielona z wysoko położonych plantacji na Sri Lance w regionach Dimbula i Nuwara Eliya. Po zaparzeniu łagodna, szlachetna w smaku. Minimalnie cierpka. Napar przejrzysty, lekko żółtawy. Ze względu na niską zawartość teiny, doskonale nadaje się na herbatę popołudniową.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbata zielona japan sencha
Herbata z liści z pierwszego i drugiego zbioru. Grube, mięsiste liście w trakcie parzenia rozwijają się i dają klarowny, żółto - seledynowy napar o typowo japońskim, delikatnym smaku i zapachu, Aromat świeży, delikatnie słodki. Pozostawia przyjemny posmak na długo.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbata zielona japan genmaicha
Mieszanka wysokiej jakości senchy z kukurydzą i prażonym ryżem, który jest gotowany, a następnie suszony. Łuskane ziarna ryżu i prażona kukurydza nadają herbacie nieco pikantny, przypalany smak. Napar orzeźwiający, jasnozielony, klarowny, o lekko złotawej barwie. Polecana do lekkich potraw, szczególnie do sushi.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbata zielona japan matcha kakegawa bio
Sproszkowana zielona herbata najwyższej jakości, ekologiczna. Napar specyficzny w smaku, mętny, spieniony, lekko cierpki i gorzkawy. Bardzo orzeźwiający i pobudzający. Polecana również jako dodatek kulinarny, między innymi do przyrządzania lodów, ciast i kremów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbata zielona china bancha
Ta herbata zielona produkowana jest w Chinach, z liści wraz z szypułkami i łodyżkami. Po zebraniu najmłodszych listków każdego zbioru, potrzebnych do produkcji Senchy, zrywa się większe, twardsze i grubsze liście kilkakrotnie w ciągu lata, nawet aż do zimy. Mają one mniej teiny, dają łagodniejszy napar. Bancha ma świeży i ożywczy aromat, napar jest klarowny, żółto-zielonkawy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbata zielona china gunpowder temple of heaven
Nazwa tej chińskiej herbaty zielonej pochodzi od kształtu liści zwiniętych w drobne kuleczki, wyglądem przypominające proch strzelniczy. W trakcie parzenia listki rozwijają się, dając mocny, zielonkawo-miedziany napar o lekko cierpkim, świeżym smaku i delikatnym aromacie.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbata zielona popoff de luxe (Yunnan, Chiny)
Herbata liściasta z chińskiej prowincji Yunnan, sporządzona według receptury braci Popoff. Jasnozielona, lekko miedziana w naparze, o niezwykłym łagodnym, lekko słodkim smaku i intensywnym, orzeźwiającym ziołowo-kwiatowym aromacie.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbata zielona china lung ching 1st grade
Lung Ching pochodzi z prowincji Zheijang w Chinach. Z uwagi na panujący tam mikroklimat niezwykle sprzyjający uprawie, uznawana jest za jedną z najszlachetniejszych odmian herbaty zielonej na świecie. Charakteryzuje się dużymi, płaskimi, intensywnie zielonymi liśćmi. Daje jasny, zielono-żółty napar o kwiatowym aromacie i łagodnym, całkowicie pozbawionym goryczki smaku.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Zielona herbata to herbata niefermentowana, zachowująca w stanie suchym barwę zieloną lub srebrzystozieloną z matowym połyskiem. Świeżo zebrane liście poddaje się więdnięciu, parowaniu, zwijaniu i suszeniu. Wysokiej klasy zielone herbaty produkuje się, wykonując wszystkie czynności ręcznie. Niektóre herbaty zielone są parowane dla zachowania ich żywej zielonej barwy (np. sencha, bancha). Zielone herbaty produkuje się w czterech rodzajach: liściowe, łamane (cięte), proszkowe i prasowane.
Właściwości
Herbata zielona ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia układ oddechowy, nerwowy, zapobiega chorobie wrzodowej, udarom mózgu i zawałom serca. Zapobiega rozwojowi komórek rakowych, wzrostowi poziomu cukru we krwi, krwotokom i chorobom serca. Zawiera dużo wapnia i żelaza. Herbaty zielone są bogate w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy pobudzając procesy trawienne, pomagają w dolegliwościach skórnych. Specyficzny smak zielonej herbaty łagodzą różne dodatki w postaci kwiatów czy owoców.
Sposób parzenia: łyżeczkę suchych liści (ok.2g) zalać wodą (250-300ml) w temperaturze 80-85 stopni. Parzyć 3-5 min., po tym czasie napar oddzielić od liści. Parzenie można powtórzyć jeszcze dwukrotnie, za każdym razem wydłużając czas.
Ilość suszu zależy od indywidualnych upodobań, jednak nie powinna być zbyt mała, bo napar będzie niewyraźny, a zbyt duża spowoduje, że stanie się gorzki i cierpki. Należy pamiętać, aby woda była dobrej jakości, najlepiej sprawdza się woda filtrowana. Do zaparzania herbaty zielonej nie wolno używać zbyt gorącej wody. Jej temperatura nie powinna przekraczać 85 stopni, ponieważ w wyższych temperaturach ginie większość składników odżywczych naparu. Bardzo istotny jest również czas parzenia zielonej herbaty – nie powinien on przekraczać 5 minut. Najlepiej w tym celu używać metalowych zaparzaczy lub jednorazowych filtrów papierowych.
Picie herbaty zielonej zaleca się szczególnie latem, ponieważ w naturalny sposób wychładza ona organizm. Można parzyć ją metodą „cold brew”, czyli zalać liście zimną wodą i pozostawić na kilkanaście, kilkadziesiąt godzin. Specyficzny smak zielonej herbaty łagodzą różne dodatki w postaci kwiatów czy owoców.