herbata czarna gruzińska
Mieszanka wzorowana na tradycyjnej herbacie z Gruzji, składająca się z wysokiej jakości herbat czarnych z Indii, Ceylonu i Chin. Ciemne liście, dają napar o głębokim, ciemnobursztynowym kolorze i wyrazistym smaku, z lekko wyczuwalną goryczką. Doskonale pobudza i orzeźwia. Dobrze komponuje się z dodatkiem miodu czy mleka.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbata czarna golden yunnan tgfop
Wysokiej jakości herbata czarna z dużym procentem srebrzystych tipsów. Po zaparzeniu daje napar o szlachetnym, złoto-brązowym naparze oraz orzeźwiającym, ostrawym i nieco ziołowym smaku i mocnym aromacie. Ceniona przez smakoszy czarnych herbat.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbata czarna darjeeling chamong ftgfop1
Wysokiej jakości herbata, z drugiego zbioru, który przypada na przełomie kwietnia i maja. Darjeelingi są nazywane szampanem wśród herbat. Delikatnie brązowe liście tej herbaty dają przyjemny, aromatyczny, słodowy napar z wyraźną kwiatową nutą. W smaku łagodna, o jasnej lekko bursztynowej barwie.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbata czarna kenya gfop milima golden tipped
Wysokiej jakości herbata uprawiana w górach na wysokości 1700-2700 m., owianych ciepłym, wilgotnym powietrzem znad Jeziora Wiktorii. Liście mięsiste, długie, z dodatkiem niewielkiej ilości złotych tipsów herbacianych. Napar jasny, miedziany, o bogatym aromacie i lekko wyczuwalnym miodowym posmaku z delikatnymi nutami kwiatowymi. Pobudza i orzeźwia, doskonała na początek dnia.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbata czarna wschodniofryzyjska
Mieszanka wysokiej jakości herbat z Assamu, Jawy i Sumatry ze złotymi tipsami, mocna i bardzo aromatyczna. Po zaparzeniu daje klarowny, ciemnobursztynowy, aromatyczny napar o wyrazistym smaku. Doskonała bez dodatków, ale dobrze smakuje również z dodatkiem mleka lub cukru.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbata czarna angielska śniadaniowa
Mieszanka drobnoliściastych herbat indyjskich (Assam), cejlońskich i afrykańskich (Kenia), doskonała na śniadanie, wspaniale pobudza. Napar mocny, z lekko miodową nutą, klarowny, ciemnobursztynowy. Dobrze komponuje się z dodatkiem mleka lub cukru.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbata czarna assam dikom stgfop1
Herbata z pierwszego zbioru, rarytas wśród assamów. Bardzo szlachetna, z dużą ilością złotych tipsów, ceniona przez koneserów. Po zaparzeniu aromatyczna, ciemnoczerwona w naparze i naturalnym miodowym posmaku, z lekko wyczuwalną, naturalną goryczką. Najlepiej smakuje bez żadnych dodatków, ale dobrze komponuje się z dodatkiem przypraw, miodu czy mleka.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
herbata czarna ceylon kenilworth bop1
Klasyczna herbata czarna ze Sri Lanki, o długich spiczastych liściach, pozbawiona tipsów. Pobudza i orzeźwia, dobra do codziennego picia. Napar bardzo aromatyczny, o nieco ostrym, cierpkim smaku i intensywnym, ciemnym, a jednocześnie złocistym naparze. Najlepsza bez dodatków, ale bardzo dobrze komponuje się w różnych mieszankach, z dodatkiem przypraw, kwiatów czy owoców.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Herbata czarna, podobnie jak pozostałe gatunki herbat, pochodzi z krzewu herbacianego Camelia sinensis. Otrzymuje się ją z liści, pączków liściowych oraz delikatnych łodyżek tej rośliny. Może występować w postaci liściastej, łamanej, proszkowej i pylistej. Czarna herbata przechodzi przez wszystkie etapy obróbki: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie i suszenie i stanowi u najliczniejszą i najbardziej popularną grupę herbat.
Właściwości
Napar z herbaty czarnej działa pobudzająco i poprawia koncentrację. Wielu osobom z powodzeniem zastępuje poranną kawę. Jeżeli chodzi o działanie zdrowotne, czarna herbata wzmacnia naczynia krwionośne, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru oraz cholesterolu we krwi. Działa przeciwmiażdżycowo i obniża ciśnienie krwi. Wspomaga wydzielanie soków trawiennych, przez co korzystnie wpływa na układ pokarmowy i sprzyja utrzymaniu odpowiedniej wagi ciała. Pomaga zapobiegać próchnicy zębów oraz chorobom dziąseł. Herbata czarna zawiera sporą ilość antyoksydantów oraz polifenoli, które opóźniają procesy starzenia się organizmu.
Sposób parzenia
Łyżeczkę suszu (ok. 2-3g) na około 250ml wywaru zalać wrzącą wodą. Po około 2-3 minutach przecedzić. Jeśli chcemy, aby napar był mniej pobudzający, a bardziej uspokajający, herbatę należy zaparzać około 4-5 minut.
Ilość suszu zależy od indywidualnych upodobań, jednak nie powinna być zbyt mała, bo napar będzie niewyraźny, a zbyt duża spowoduje, że stanie się gorzki i cierpki. Należy pamiętać, aby woda była dobrej jakości, najlepiej sprawdza się woda filtrowana. Do zaparzania herbaty czarnej najlepiej używać wody doprowadzonej do momentu "białego wrzenia". Jej temperatura nie powinna przekraczać 95 stopni, ponieważ w wyższej temperaturze uwalnia się z wody tlen i napar traci na smaku. Bardzo istotny jest również czas parzenia czarnej herbaty – nie powinien on przekraczać 5 minut. Co ciekawe, od czasu parzenia zależy działanie herbaty czarnej: parzona do 3 minut pobudza, a parzona dłużej działa uspokajająco. Najlepiej w tym celu używać metalowych zaparzaczy lub jednorazowych filtrów papierowych.