Opcje przeglądania

Herbaty białe aromatyzowane

Najwyższej jakości mieszanki herbat białych z dodatkiem owoców suszonych i kandyzowanych, skórek cytrusowych oraz kwiatów. Herbatę białą otrzymuje się z nierozwiniętych pączków liści krzewu herbacianego. Zbiory tego gatunku herbaty odbywają się wczesną wiosną, a większość produkcji przebiega ręcznie.

Właściwości

Napar z herbaty białej ma korzystny wpływ na organizm człowieka, ponieważ zawiera bardzo dużo przeciwutleniaczy. Działa antynowotworowo, neutralizuje wolne rodniki i spowalnia procesy starzenia. Ponadto łagodnie pobudza i wspomaga trawienie. Systematyczne picie 2-3 filiżanek białej herbaty dziennie przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cukru i cholesterolu we krwi.

Sposób parzenia: łyżeczkę suchych liści (ok.2g) zalać wodą (250-300ml) w temperaturze 70 stopni. Parzyć 5-7min. Po tym czasie napar oddzielić od liści. Parzenie można powtórzyć jeszcze dwukrotnie, za każdym razem wydłużając czas.

Ilość suszu zależy od indywidualnych upodobań, jednak nie powinna być zbyt mała, bo napar będzie niewyraźny, a zbyt duża sprawi, że stanie się gorzki i cierpki. Należy pamiętać, aby woda była dobrej jakości, najlepiej sprawdza się woda filtrowana. Do zaparzania herbaty białej nie wolno używać zbyt gorącej wody. Jej temperatura nie powinna przekraczać 85 stopni, ponieważ w wyższych temperaturach ginie większość składników odżywczych naparu. Bardzo istotny jest również czas parzenia białej herbaty – nie powinien on przekraczać 10 minut. Najlepiej w tym celu używać metalowych zaparzaczy lub jednorazowych filtrów papierowych. Herbaty białe kwitnące najlepiej zaparzać w szklanym, kulistym dzbanku, aby herbata miała miejsce do całkowitego rozwinięcia się, a także dla najlepszych efektów wizualnych.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl