Herbaty turkusowe, czyli ulungi - oolongi są to herbaty półfermentowane produkowane z liści krzewu herbacianego w odmianie wulong (oolong). Herbaty te, nazywane w Polsce także herbatami niebiesko-zielonymi, niebieskimi czy szafirowymi, pochodzą głównie z Chin lub Tajwanu, a na mniejszą skalę produkowane również w Indiach, Nepalu czy Wietnamie. Nazwa herbata turkusowa pochodzi od chińskiego określenia oolongów jako ging cha, czyli herbata w kolorze ging. A ging może oznaczać zielony, niebieski albo niebieskozielony, czyli właśnie kolor turkusowy. Herbaty oolong znane są ze swoich właściwości zdrowotnych. Dzięki wysokiej zawartości polifenoli, napar z tej herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Oolong działa korzystnie na skórę. Regularne picie naparu niweluje wypryski i zmiany trądzikowe. wzmacnia odporność organizmu. Herbatę oolong parzymy tak jak herbatę zieloną, wodą o temperaturze 80 stopni i nie dłużej niż 3-5 minut. Liście można zaparzać 2-3 krotnie.